De Top 2000: wat is het?

De Top 2000 is een jaarlijks terugkerend radioprogramma dat wordt uitgezonden op de Nederlandse radiozender NPO Radio 2. Het programma begint op eerste kerstdag en eindigt op oudejaarsavond. In de Top 2000 worden de 2000 favoriete nummers van Nederlanders gedraaid.

De oorsprong

Het idee voor de Top 2000 ontstond in 1999, toen NPO Radio 2 besloot om voor het eerst een lange hitlijst uit te zenden rond de jaarwisseling. De lijst was een succes en groeide in de jaren daarna uit tot een begrip in Nederland. De Top 2000 is niet zomaar een hitlijst, maar een cultureel fenomeen waar veel mensen naar uitkijken.

Stemmen

De lijst wordt samengesteld door de luisteraars van NPO Radio 2. In de maand voorafgaand aan de uitzending kunnen luisteraars hun favoriete nummers doorgeven via de website van NPO Radio 2. Vervolgens wordt er gestemd op de nummers die het vaakst zijn genoemd. De uiteindelijke lijst wordt samengesteld op basis van deze stemmen.

De lijst

De Top 2000 bevat een mix van oude en nieuwe nummers, van verschillende genres en stijlen. Zo staan er klassiekers als Bohemian Rhapsody van Queen en Stairway to Heaven van Led Zeppelin in de lijst, maar ook recentere hits als Someone Like You van Adele en Uptown Funk van Mark Ronson ft. Bruno Mars. Het mooie aan de lijst is dat er voor iedereen wel iets tussen zit.

Het Top2000 Café

De uitzending van de Top 2000 is niet alleen een feest voor de luisteraars, maar ook voor de dj’s van NPO Radio 2. Zij presenteren het programma live vanuit het Top 2000 Café in Hilversum. Veel luisteraars komen tijdens de uitzending langs bij het café om de sfeer te proeven en mee te zingen met hun favoriete nummers.

Nederlandse cultuur

De Top 2000 heeft een bijzondere plek in de Nederlandse cultuur. Het programma brengt mensen samen en zorgt voor een gevoel van verbinding. In een tijd waarin de maatschappij steeds verder individualiseert, is de Top 2000 een baken van gemeenschapsgevoel. Het programma is dan ook niet meer weg te denken uit de Nederlandse radio- en muziekcultuur.

Meer dan een hitlijst

De Top 2000 is dus meer dan alleen een hitlijst. Het programma brengt mensen samen, zorgt voor een gevoel van verbinding en heeft ook nog eens maatschappelijke betekenis. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de lijst zo’n belangrijke plaats inneemt in de Nederlandse cultuur.

We kunnen ons voorstellen dat je nu helemaal warm bent geworden van de Top 2000. Je wil hier naar luisteren! Dat is erg gemakkelijk te doen, als het de laatste week van het jaar is in ieder geval. Je hoeft alleen je radio maar op NPO Radio 2 te zetten. Voor een betere ervaring kan je de lijst der lijsten luisteren via een soundbar. Een soundbar zou je bijvoorbeeld bij Piest kunnen kopen. Voor de ultieme ervaring moet je toch echt langs gaan bij het Top 2000 Café. Daar is het pas echt feest.

 

We zullen blij zijn om uw mening te zien

   Leave a reply

   Relichunters.nl
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart